Hrvatski Klub Belgijskih Ovčara

You are here:HKBO arrow Svjetska prvenstva arrow Svjetsko prvenstvo FMBB-a
Svjetsko prvenstvo FMBB-a PDF Ispis E-mail
 

Svjetsko prvenstvo za sve radne(službene) pasmine po IPO u organizaciji FMBB-a održano je u Cottbusu u Njemačkoj od 19. do 23. maja 2010. godine. Pogledajte rezultate; http://www.fmbb2010.net/en/veranstaltung/news/newsdetails/archive/2010/may/25/article/fmbb-2010-ergebnisse/


 
 
15. SVJETSKO PRVENSTVO ZA BELGIJSKE OVČARE

 

           Bio je to pravi spektakl i do sada najveće svjetsko prvenstvo FMBB-a s rekordnih 733 belgijska ovčara, a svatko je mogao pronaći ponešto za sebe i uživati u svestranosti i radu belgijskih ovčara.

           15. svjetsko prvenstvo za belgijske ovčare u organizaciji Svjetskog saveza za belgijske ovčare /FMBB-a/ održano je od 7. do 10. svibnja 2009. godine u Češkoj u Roudnicama nad Labem. Svjetsko prvenstvo održano je po različitim programima kao što su: IPO s 86 natjecatelja, agility sa 126 natjecatelja, mondioring sa 48 natjecatelja, obedience s 23 natjecatelja. Na izložbi u dva dana nastupilo je 450 izlagača s belgijskim ovčarima. Bio je to pravi spektakl i do sada najveće svjetsko prvenstvo FMBB-a s rekordnih 733 belgijska ovčara, a svatko je mogao pronaći ponešto za sebe i uživati u svestranosti i radu belgijskih ovčara. Prije zatvaranja svjetskog prvenstva domaćin je priredio atraktivni program u kojem je prikazan ples s belgijskim ovčarima i demontracija rada s belgijskim ovčarima češke policije.
          Hrvatski klub belgijskih ovčara kao službeni član Svjetskog saveza za belgijske ovčare /FMBB-a/ za 15. svjetsko prvenstvo FMBB-a prijavio je Hrvatsku IPO reprezentaciju u sastavu Izbornik Dražen Car i natjecatelj Peter Maša i malinois Ulix Mayki. Službeni markirant reprezentacije bio je Domagoj Šarčević, a zamjenik službenog markiranta reprezentacije Goran Čučković. Natjecanje po IPO 3 programu održavalo se na glavnom stadionu. Tereni za trag bili su na mladoj pšenici. Sudili su: disciplinu A – trag: Jaroslav Hodek iz Češke, disciplinu B – poslušnost: Miloš Kovač iz Slovenije i disciplinu C – obrana: Volker Riedel iz Nemačke.


Pojedinačni rezultati:
1.    Peter Scherk i malinois Bendix vom Adlerauge iz Njemačke:
      A 96, B 96, C 99 – UKUPNO 291 bod,
2.    Mia Skogster i malinois Ch. Tr. Mecberger Chortoryiski iz Finske:
      A  97, B 97, C 97 – UKUPNO 291 bod,
3.    Edgar Scherkl i malinois Cayman vom Adlerauge iz Njemačke:
      A 93, B 96, C 97 – UKUPNO 286 bodova.

54. Peter Maša i malinois Ulix Mayki iz Hrvatske:
      A 97, B 86, C 74 – UKUPNO 257 bodova.
    Ukupno je nastupilo 86 natjecatelja.

Ekipni rezultati: 1. Njemačka - 856 bodova, 2. Finska - 854 boda, 3. Švicarska  - 845 bodova… 21. Hrvatska – 257 bodova. Ukupno su nastupile 24 zemlje učesnice.

            Hrvatski klub belgijskih ovčara prijavio je i Hrvatsku agility reprezentaciju u sastavu: v.d. Izbornik i natjecatelj Melinda Trbojević i malinois Arna. Sudili su suci:
Lenka Pánková iz Češke, Carl de Rouck iz  Belgije, Antonín Grygar iz  Češke.


Završni rezultati (Agility + Jumping) – pojedinačno:
1.    Alain Remund i  malinois Aspen iz Francuske,
2.    Pascal Mauroux i groenendael Bejaydunia iz Švicarske,
3.    Anna  Orenius i tervueren AgiCh. Carmen iz Finske.

Ukupni rezultati ekipno:
     1. Finska, 2. Belgija, 3. Švicarska … Hrvatska – diskvalifikacija.

           Na kraju bih zahvalio svim natjecateljima, kao i stručnom timu Hrvatske IPO reprezentacije Domagoju Šarčeviću i Goranu Čučkoviću, službenom prevoditelju Vladimiru Berdi, te Stipi Stankoviću koordinatoru za tehničke poslove reprezentacija, Anti Zoričiću i Maji Car koji su u logističkom dijelu odradili veliki dio posla za reprezentacije, i najavio 16. svjetsko prvenstvo za belgijske ovčare koje će se održati 2010. godine u Njemačkoj.

 

                                                                                                                                              Dražen Car