Hrvatski Klub Belgijskih Ovčara

You are here:HKBO arrow Članci
Članci
PDF Ispis E-mail

 

PRIREDBE HRVATSKOG KLUBA BELGIJSKIH OVČARA - 24. LISTOPADA 2010. GODINE - PRIREDBE ZAJEDNIŠTVA 


Velika ljubav prema pasmini belgijskih ovčara i zajednička želja za napretkom kluba temelj su mnogih prijateljstava nastalih upravo na Priredbama Hrvatskog kluba belgijskih ovčara. Naša su vrata otvorena svim ljubiteljima ovih prekrasne pasmine, kao i onima koji će to tek postati. Ovogodišnje jesenske priredbe Hrvatskog kluba belgijskih ovčara održane su 24. listopada 2010. godine u Zagrebu, na terenima NK Blato. U istom danu organizirana je 29. smotra i revija Hrvatskog kluba belgijskih ovčara, Ispit u ŠRK i 4. kvalifikacijska utakmica za Hrvatsku IPO reprezentaciju za svjetsko prvenstvo FMBB-a 2011. godine.

Na ovaj divan jesenski dan bilo je pravo zadovoljstvo vidjeti na jednom mjestu članove kluba i obožavatelje ove predivne pasmine iz cijele Hrvatske, a i šire, jer su se priredbama tradicionalno odazvali i izlagači iz Slovenije. Same pripreme su zahvaljujući velikom angažmanu članova kluba završene na vrijeme uz ugodnu zajedničku suradnju svih članova priređivačkog odbora i članova kluba. Uz himnu i govore predsjednika priređivačkih odbora i sudaca, uz najbolje želje svim izlagačima priredbi i zajedničkim fotografiranjem za sjećanje „igre“ su mogle početi.

29. SMOTRA I REVIJA HRVATSKOG KLUBA BELGIJSKIH OVČARA

Na 29. smotri i reviji HKBO-a ukupno je bilo prijavljeno dvadeset i šest belgijskih ovčara, te su svi prijavljeni psi pristupili ocjenjivanju. Ocijenjena su dva belgijska ovčara tervueren, pet belgijskih ovčara groenendael i devetnaest belgijskih ovčara malinoisa. Sudila je gospođa Dubravka Reicher, te je nakon ocjenjivanja pasa po pasminama i skupinama pobjednicima uručila prigodne pehare koje je pripremio organizator.
U razredu štenad groenendael najljepša ženka je bila Pia Trsatica vlasnice Nataše Šafer iz Slovenije, a najljepši mužjak je bio Pino Trsatica vlasnika Ivana Stanića iz Rijeke.
U razredu otvoreni mužjaci groenendael najljepši je bio Banshee vom Ziegelhau vlasnika Mile Bogdana iz Splita koji je također ponio i titulu najljepšeg groenendaela..
U razredu mladi najljepša je ženka tervueren bila Elmo de la Terre Sauvage vlasnice Teje Šeme iz Slovenije dok je od mužjaka najljepši bio Ego de la Terre Sauvage vlasnice Teje Šeme iz Slovenije koji je osvoji i pehar za najljepšeg tervuerena ove smotre i revije.
U razredu štenad malinois od ženki najljepša je bila Amica Pirhidae vlasnice Erike Kujundžić iz Zagreba dok je od mužjaka u istom razredu najljepši bio Argo Pirhidae vlasnice Ane Divković iz Zagreba.
U razredu najmlađi malinois ženke najljepša je bila Laika Annunaki vlasnika Martina Jusupa iz Zagreba, a od mužjaka najljepši je bio Lupus Annunaki vlasnika Danijela Folnegovića iz Zagreba.
U razredu mladih ženke malinois najljepša je bila Talia Cibo vlasnika Alena Žalca iz Zagreba koja je proglašena i najljepšim mladim malinisom smotre i revije.
U međurazredu od ženki malinois najljepša je bila Pretty of Fanelly vlasnice Ive Dominis Bićanić iz Dubraneca dok je od mužjaka malinois istog razreda najljepši bio Hugo of Fanelly vlasnika Marija Kovačića iz Zaprešića.
U razredu otvoreni malinois najljepšom je ženkom proglašena Carla of Fanelly vlasnika Kristijana Kovačeca iz Zagreb, dok je u razredu otvoreni mužjaci malinois Lupo v. Haus Kalia vlasnice Petre Alfirević iz Zagreba ponio titulu najljepšeg.    
Naravno opet je najveća konkurencija ove 29. smotre i revije bila za titulu najljepšeg malinoisa. Unatoč velikom broju lijepih i perspektivnih pasa ovaj naslov može ponijeti samo jedan, a to je u ovom slučaju bila ženka Talia Cibo vlasnika Alena Žalca iz Zagreba.
Vrlo napet bio je izbor za najljepšeg psa smotre i revije što prikazuje dobru zastupljenost svih pasmina belgijskih ovčara na revijama HKBO-a. Naslov najljepšeg psa 29. smotre i revije svojom je ljepotom na kraju ponio mužjak tervueren Ego de la Terre Sauvage vlasnice Teje Šeme iz Slovenije.
Pokal za najbolju ring dresuru osvojili su Petra Alfirević  i mužjak malinois Lupo v. Haus Kalia iz Zagreba najboljim prikazom pravilnog izlaganja psa. Natjecanje za najbolju ring dresuru značajno je za naš klub, jer želimo iskoristiti priliku te savjetima iskusnijih izlagača i sutkinje poboljšati kvalitetu izlagačkih sposobnosti naših članova.

4. KVALIFIKACIJSKA UTAKMICA ZA HRVATSKU IPO REPREZENTACIJU ZA SVJETSKO PRVENSTVO FMBB-A 2011. GODINE

Za 4. kvalifikacijsku utakmicu za Hrvatsku IPO reprezentaciju za svjetsko prvenstvo FMBB-a 2011. godine iznimno zadovoljstvo priredio nam je vodič Goran Čučković sa ženkom malinois  Eli Mayki. Sigurnim nastupom po IPO-3 s rezultatom: A- 80; B-91; C-90, ukupno 261, ocjena dobar, osigurao je  odlazak na svjetsko prvenstvo  belgijskih ovčara 2011. godine koje će se održati od 1. do 5. lipnja u Belgiji. Svoj dio posla odlično je odradio službeni markirant Domagoj Šarčević, a suđenje je povjereno Draženu Caru, najuspješnijem hrvatskom natjecatelju, koji je korektnim, objektivnim suđenjem te svojim bogatim natjecateljskim iskustvom ukazao na pogreške koje se moraju ukloniti u pripremnom razdoblju do odlaska na svjetsko prvenstvo FMBB-a 2011.godine, što je jedna od zadaća svake kvalifikacijske utakmice.


ISPIT U ŠRK

Polaznici ispita prikazali su vrlo dobar rad s psima, izgrađen na zdravim temeljima i zalog su za budućnost razvoja sportske radne kinologije u nacionalnom pasminskom klubu. Oduševljenje je tim veće, kako je rekao Predsjednik priređivačkog odbora za ispit u ŠRK Stipo Stanković: „Kad stvarno uvidiš na ispitu gdje si, shvatiš da bi te svako lažno prikazano stanje odvelo u propast.... zato smatram da su za ovakav veliki uspjeh zaslužni službeni treninzi Hrvatskog kluba belgijskih ovčara.“  Ispit su vrhunski odradili sutkinja Maja Car i markirant Domagoj Šarčević.

REZULTATI ISPITA:
NP-A, Mario Kovačić, Hugo of Fanelly - malinois, M, B-90, Ukupno 90, vrlo dobar,
NP-B, Igor Haramustek, Hop of Fanelly - malinois, M, A- 98; B-95; C-91, Ukupno 284, vrlo dobar,
IPO-2, Hrvoje Bujadinović, Princess Dogsstan – malinois, Ž, A- 15; B-74; C-73, Ukupno 162, nedovoljan.
Nakon završetka priredbi druženje sudionika je nastavljeno u prostorijama NK Blato gdje su izlagačima smotre i revije, polaznicima ispita u ŠRK kao i natjecatelju kvalifikacijske utakmice dodijeljene diplome, a svima zaslužnima za pomoć i organizaciju uručene su zahvalnice. U prijateljskom ozračju uz prigodan ručak i zvuk tamburice druženje se nastavilo još dugo u noć. Prilika za razmjenu iskustava na jednom mjestu članova iz cijele Hrvatske nikako se ne propušta.
Koristimo priliku da pozovemo sve zainteresirane da nam se pridruže na sljedećim Priredbama Hrvatskog kluba belgijskih ovčara, koje će donijeti još neke novitete, a ujedno će biti obilježena i jubilarna 30. smotra i revija Hrvatskog kluba belgijskih ovčara, što je velika godišnjica naše smotre i revije, koja je sada već povijesna manifestacija.

Dođite, pridružite nam se i svojim nazočnošću uveličajte taj veliki i nezaboravan dan!


Tekst: Aleksandar Gregurić, Stipo Stanković i Maja Car
 

 

 

 

 

 

PRIREDBE HRVATSKOG KLUBA BELGIJSKIH OVČARA ODRŽANE 7. OŽUJKA 2010.

 

28.SMOTRA I REVIJA HRVATSKOG KLUBA BELGIJSKIH OVČARA

U nedjelju 7. ožujka 2010. godine s početkom u 10,15 sati održana je 28. smotra i revija HKBO-a na terenu NK Blato, Karlovačka cesta bb, Zagreb. Sudila je gospođa Jadranka Smojver Selimović.

            Krug za izlaganje bio je propisno uređen. Sutkinji je dodijeljen zapisničar i voditelj kruga. Vrijeme je bilo izuzetno hladno i vjetrovito, a slabim snijegom. Ni takvi teški vremenski uvjeti nisu spriječili izlagače da se okupe u velikom broju i pokažu volju i zajedništvo. Izlagači su došli iz Kaštela, Kaštel Gomilice, Splita, Karlovca, Ivankova, Osijeka, Sesveta, Sesvetskog Kraljevca, Dubraneca, Zaprešića, Zagreba i Slovenije. Prijavljeno je dvadeset i četiri belgijska ovčara. Tri belgijska ovčara nisu privedena na smotru i reviju. Ocijenjen je jedan belgijski ovčar laekenois, dva belgijska ovčara tervueren i osamnaest  belgijska ovčara malinoisa. U revijalnom dijelu sutkinja je izabrala najljepše pse i dodijelila im pehare.

U razredu najmlađi – ženke tervueren najljepša je bila Elmo de la Tere Sauvage vlasnice Teje Šeme iz Slovenije.

U razredu najmlađi – mužjaci tervueren najljepši je bio Ego da la Tere Sauvage vlasnice Teje Šeme iz Slovenije.

U razredu mladi – ženke malinois najljepša je bila Dora malinois of Šprajc vlasnika Maria Vranješa iz Osijeka.

U razredu mladi – mužjaci malinois najljepši je bio Hop of Fanelly vlasnika Igora Haramusteka iz Zagreba.

Najljepši mladi malinois bila je ženka Dora malinois of Šprajc vlasnika Maria Vranješa iz Osijeka.

U međurazredu – mužjaci malinois najljepši je bio Atak of Fanelly vlasnice Ivane Petrić iz Zagreba.

U razredu otvoreni – ženke malinois najljepša je bila Pirha od ljevaonice umjetnina vlasnice Ane Divković iz Zagreba.

U razredu otvoreni – mužjaci malinois najljepši je bio Cro of Fanelly vlasnice Lovorke Benšek iz Zagreba.

U razredu otvoreni – ženke laekenois najljepša je bila Gaya vom Belle Jura vlasnice Lotti Sinniger iz Zagreba.

Najljepši malinois bila je ženka Pirha od ljevaonice umjetnina vlasnice Ane Divković.

 

Najljepši laekenois bila je ženka Gaya vom Belle Jura vlasnice Lotti Sinniger.

 

Najljepši pas smotre i revije bila je ženka malinois Pirha od ljevaonice umjetnina vlasnice Ane Divković.

 

Pokal za najbolju ring dresuru osvojio je mužjak tervueren Ego de la Terre Sauvage vlasnice Teje Šeme iz Slovenije.

 

Na kraju  28. smotre i revije Hrvatskog kuba belgijskih ovčara svim sudionicima podijeljene su diplome, a zaslužnima za uspješnu realizaciju smotre i revije kluba  zahvalnice. Za prekrasan ispis diploma i zahvalnica zaslužna je akademska slikarica Ana Jakić Divković.

 

 

 

 

ISPIT U ŠRK 

 

Ispit u športskoj radnoj kinologiji u organizaciji Hrvatskog kluba belgijskih ovčara održan je 7. ožujka 2010. godine u Zagrebu na stadionu NK Blato, Karlovačka cesta bb.

Sudila je Maja Car.

REZULTATI ISPITA

NP-A

NP-A, Igor Haramustek, Hop of Fanelly - malinois, M, B-96, Ukupno 96, odličan
NP-A, Ivan Kratković, Iva of Fanelly - malinois, Ž, B-93, Ukupno 93, vrlo dobar


NP-S

NP-S, Mario Kovačić, Hugo of Fanelly - malinois, M, B-96, Ukupno 96, odličan

Polaznici ispita prikazali su odličan rad s psima, izgrađen na zdravim temeljima i izazvali su opće oduševljenje nazočnih. Oduševljenje je tim veće, kako je rekao Predsjednik priređivačkog odbora za ispit u ŠRK Stipo Stanković, ako znamo koliko je hladna i snježna bila ova zima i koliko su samim time uvjeti za rad bili ograničavajući.

  Ante Zoričić i Maja Car

 

 

 

 

 

 

PRIREDBE HRVATSKOG KLUBA BELGIJSKIH OVČARA ODRŽANE 25. LISTOPADA 2009.

 

27. SMOTRA I REVIJA HRVATSKOG KLUBA BELGIJSKIH OVČARA

            U nedjelju 25. listopada 2009. godine s početkom u 10,15 sati održana je 27. smotra i revija HKBO-a na terenu NK Blato, Karlovačka cesta bb, Zagreb. Sudila je gospođa Anđela Ban.

            Krug za izlaganje bio je propisno uređen. Sutkinji je dodijeljen zapisničar i voditelj kruga. Izlagači su došli iz Primoštena, Poreča, Kaštel Gomilice, Karlovca, Vinkovaca, Vukovara, Osijeka, Kloštar Ivanića, Zagreba i Slovenije. Prijavljeno je dvadeset i sedam belgijskih ovčara. Dva belgijskih ovčara nisu privedena na smotru i reviju. Ocijenjen je jedan belgijski ovčar groenendael, jedan belgijski ovčar laekenois i dvadeset i tri  belgijska ovčara malinoisa.

U revijalnom dijelu najljepši su bili:

U razredu štenad – mužjaci groenendael najljepši je bio Cyak Balpoa vlasnice Urške Medvedšek iz Slovenije.

U razredu štenad – ženke malinois najljepša je bila Dora malinois of Šprajc vlasnika  Marija Vranješa iz Osijeka.

U razredu najmlađi – mužjaci malinois najljepši je bio Dart od Moslavine vlasnika Marjana Martinovića iz Zagreba.

U razredu mladi – ženke malinois najljepša je bila Pretty of Fanelly vlasnice Ive Dominis Bićanić iz Dubraneca.

U razredu mladi – mužjaci malinois najljepši je bio Rufus vlasnika Željka Hrnjaka iz Karlovca.

Najljepši mladi malinois bio je mužjak Rufus vlasnika Željka Hrnjaka  iz Karlovca.

U međurazredu – ženke malinois najljepša je bila Diva of Fanelly vlasnice Franke Marinić iz Primoštena.

U međurazredu – mužjaci malinois najljepši je bio Cro of Fanelly vlasnice Lovorke Benšek iz Zagreba.

U razredu otvoreni – ženke malinois najljepša je bila Ada four river Bernarda Šprajca iz Karlovca.

U razredu otvoreni – mužjaci malinois najljepši je bio Vito dux Caldus vlasnika Danijela Folnegovića iz Zagreba.

U razredu otvoreni – ženke laekenois najljepša je bila Gaya vom Belle Jura vlasnice Lotti Sinniger iz Zagreba.

 

 

Najljepši malinois bila je ženka Diva of Fanelly vlasnice Franke Marinić iz Primoštena.

Najljepši laekenois bila je ženka Gaya vom Belle Jura vlasnice Lotti Sinniger iz Zagreba.

 

Najljepši pas smotre i revije bila je ženka malinois Diva of Fanelly vlasnice Franke Marinić iz Primoštena.

 

Pokal za najbolju ring dresuru osvojila je ženka lekenois Gaya vom Belle Jura vlasnice Lotti Sinniger iz Zagreba.

 

Najljepšima su dodijeljeni pokali i diplome. Sutkinja gospođa Anđela Ban bila je zadovoljna organizacijom 27. smotre i revije HKBO-a, pohvalila je organizaciju i kvalitetu privedenih pasa.

 

 

          Ispit u športskoj radnoj kinologiji u organizaciji Hrvatskog kluba belgijskih ovčara održan je 25. listopada 2009. godine u Zagrebu na stadionu NK Blato, Karlovačka cesta bb.

Sudila je Maja Car (HR).

NP-B markirao je: Domagoj Šarčević

REZULTATI ISPITA

NP-B

NP-B, Goran Čučković, Eli Mayki - malinois, Ž, A-97, B-94, C-99,  Ukupno 290, odličan


NP-A

NP-A, Vjekoslav Cvitkušić, Alfa of Fanelly - malinois, Ž, B-96,  Ukupno 96, odličan
NP-A, Marko Bungić, Ina od crnih dargulja - njemački ovčar, Ž, B-88,  Ukupno 88, dobar

NP-S

NP-S, Igor Haramustek, Hop of Fanelly - malinois, M, B-99, Ukupno 99, odličan
NP-S, Ivan Kratković, Iva of Fanelly - malinois, Ž, B-92, Ukupno 92, vrlo dobar
NP-S, Franka Marinić, Diva of Fanelly - malinois, Ž, B-74, Ukupno 74, dovoljan

  Aleksandar Gregurić, Stipo Stanković i Maja Car

 

 

 

 

 

SVJETSKO PRVENSTVO FMBB-a ODRŽANO OD 7.DO 10. SVIBNJA 2009. GODINE

 
15. SVJETSKO PRVENSTVO ZA BELGIJSKE OVČARE

 

           Bio je to pravi spektakl i do sada najveće svjetsko prvenstvo FMBB-a s rekordnih 733 belgijska ovčara, a svatko je mogao pronaći ponešto za sebe i uživati u svestranosti i radu belgijskih ovčara.

           15. svjetsko prvenstvo za belgijske ovčare u organizaciji Svjetskog saveza za belgijske ovčare /FMBB-a/ održano je od 7. do 10. svibnja 2009. godine u Češkoj u Roudnicama nad Labem. Svjetsko prvenstvo održano je po različitim programima kao što su: IPO s 86 natjecatelja, agility sa 126 natjecatelja, mondioring sa 48 natjecatelja, obedience s 23 natjecatelja. Na izložbi u dva dana nastupilo je 450 izlagača s belgijskim ovčarima. Bio je to pravi spektakl i do sada najveće svjetsko prvenstvo FMBB-a s rekordnih 733 belgijska ovčara, a svatko je mogao pronaći ponešto za sebe i uživati u svestranosti i radu belgijskih ovčara. Prije zatvaranja svjetskog prvenstva domaćin je priredio atraktivni program u kojem je prikazan ples s belgijskim ovčarima i demontracija rada s belgijskim ovčarima češke policije.
          Hrvatski klub belgijskih ovčara kao službeni član Svjetskog saveza za belgijske ovčare /FMBB-a/ za 15. svjetsko prvenstvo FMBB-a prijavio je Hrvatsku IPO reprezentaciju u sastavu Izbornik Dražen Car i natjecatelj Peter Maša i malinois Ulix Mayki. Službeni markirant reprezentacije bio je Domagoj Šarčević, a zamjenik službenog markiranta reprezentacije Goran Čučković. Natjecanje po IPO 3 programu održavalo se na glavnom stadionu. Tereni za trag bili su na mladoj pšenici. Sudili su: disciplinu A – trag: Jaroslav Hodek iz Češke, disciplinu B – poslušnost: Miloš Kovač iz Slovenije i disciplinu C – obrana: Volker Riedel iz Nemačke.


Pojedinačni rezultati:
1.    Peter Scherk i malinois Bendix vom Adlerauge iz Njemačke:
      A 96, B 96, C 99 – UKUPNO 291 bod,
2.    Mia Skogster i malinois Ch. Tr. Mecberger Chortoryiski iz Finske:
      A  97, B 97, C 97 – UKUPNO 291 bod,
3.    Edgar Scherkl i malinois Cayman vom Adlerauge iz Njemačke:
      A 93, B 96, C 97 – UKUPNO 286 bodova.

54. Peter Maša i malinois Ulix Mayki iz Hrvatske:
      A 97, B 86, C 74 – UKUPNO 257 bodova.
    Ukupno je nastupilo 86 natjecatelja.

Ekipni rezultati: 1. Njemačka - 856 bodova, 2. Finska - 854 boda, 3. Švicarska  - 845 bodova… 21. Hrvatska – 257 bodova. Ukupno su nastupile 24 zemlje učesnice.

            Hrvatski klub belgijskih ovčara prijavio je i Hrvatsku agility reprezentaciju u sastavu: v.d. Izbornik i natjecatelj Melinda Trbojević i malinois Arna. Sudili su suci:
Lenka Pánková iz Češke, Carl de Rouck iz  Belgije, Antonín Grygar iz  Češke.


Završni rezultati (Agility + Jumping) – pojedinačno:
1.    Alain Remund i  malinois Aspen iz Francuske,
2.    Pascal Mauroux i groenendael Bejaydunia iz Švicarske,
3.    Anna  Orenius i tervueren AgiCh. Carmen iz Finske.

Ukupni rezultati ekipno:
     1. Finska, 2. Belgija, 3. Švicarska … Hrvatska – diskvalifikacija.

           Na kraju bih zahvalio svim natjecateljima, kao i stručnom timu Hrvatske IPO reprezentacije Domagoju Šarčeviću i Goranu Čučkoviću, službenom prevoditelju Vladimiru Berdi, te Stipi Stankoviću koordinatoru za tehničke poslove reprezentacija, Anti Zoričiću i Maji Car koji su u logističkom dijelu odradili veliki dio posla za reprezentacije, i najavio 16. svjetsko prvenstvo za belgijske ovčare koje će se održati 2010. godine u Njemačkoj.

 

                                                                                                                                              Dražen Car